Wtorek, 17 I 2017 r.
Nr 9/2017 (2139)
indeks alfabetyczny |
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  V  Z  Ź  Ż 
wydanie z wybranego dnia | najczęściej czytane | najlepiej oceniane | zmień rozmiar czcionki | terminy i wydarzenia | kanał RSS
 

Rynki i ceny


  • 16.03, 1 lipca 2010 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: styczeń – czerwiec 2010

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w okresie styczeń – maj ceny żywności wzrosły o 2,9 proc. Jakie zmiany i tendencje cenowe zaobserwowaliśmy na rynku owoców i warzyw w ostatnim miesiącu pierwszego półrocza 2010 roku?

  • 15.22, 14 czerwca 2010 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: styczeń – czerwiec 2010

    Na początku roku obserwowaliśmy spadek cen drobiu i wieprzowiny. Czy tendencja ta utrzymała się również w ostatnim miesiącu drugiego kwartału? Porównanie cen ze stycznia i czerwca prezentujemy poniżej.

  • 15.26, 29 stycznia 2010 r.
    Ile płacimy za żywność: listopad 2009 – styczeń 2010

    W grudniu 2009 r. ceny żywności były o 0,5 proc. wyższe niż w listopadzie, a w porównaniu z grudniem 2008 r. wzrosły o 3,3 proc. Najbardziej podrożały: masło, jaja, ryby i miód. Na skutek wysokich zbiorów zbóż i spadków ich cen obniżyły się ceny mąki. Potaniały też oleje roślinne – podał Główny Urząd Statystyczny. Jakie zmiany przyniósł styczeń 2010 r.?

  • 11.37, 29 stycznia 2010 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: listopad 2009 – styczeń 2010

    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w grudniu 2009 r. w ujęciu rocznym ceny owoców wzrosły o 4,9 proc. Tańsze (o 0,2 proc.) niż przed rokiem były natomiast warzywa. Jak ceny owoców i warzyw kształtowały się w styczniu 2010 r.?

  • 11.59, 28 stycznia 2010 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: listopad 2009 – styczeń 2010

    W grudniu 2009 r. ceny mięsa w ujęciu rocznym wzrosły o 5,4 proc. Najbardziej podrożała wołowina, najmniej – mięso wieprzowe. Wzrost cen mięsa wpłynął na dynamikę cen wędlin, za które płacono o 6,3 proc. więcej niż przed rokiem – podał Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie. Jakie tendencje cenowe dominowały w styczniu 2010 r.?

  • 15.00, 11 grudnia 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: wrzesień – listopad 2009

    W październiku ceny żywności wzrosły o 0,3 proc. – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Obok warzyw najbardziej podrożały tłuszcze zwierzęce, w tym masło o 4,4 proc. Więcej płaciliśmy za jaja (o 1,2 proc.), miód (o 1 proc.), sery dojrzewające i topione (o 0,9 proc.) oraz czekoladę (o 0,4 proc.). Zgodnie z danymi GUS od maja br. notuje się obniżanie cen cukru, który w październiku kosztował o 1,3 proc. mniej niż we wrześniu. Potaniały także mąka i woda mineralna. Jakie tendencje cenowe dominowały w listopadzie?

  • 08.00, 11 grudnia 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: wrzesień – listopad 2009

    W październiku w porównaniu z wrześniem warzywa podrożały o 5,5 proc., owoce – o 1,4 proc. – podał Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie o wskaźnikach cen towarów i usług konsumpcyjnych. Co przyniósł listopad?

  • 14.00, 9 grudnia 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: wrzesień – listopad 2009

    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w październiku utrzymał się obserwowany od lipca 2009 r. spadek cen drobiu. W porównaniu z wrześniem za mięso drobiowe konsumenci płacili o 4 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Tańsze było również mięso wieprzowe (o 1,9 proc.). Jakie były ceny mięsa i wędlin w listopadzie?

  • 09.00, 7 października 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: sierpień – wrzesień 2009

    Sierpień był trzecim z kolei miesiącem, w którym obniżyły się ceny żywności – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Potaniały: cukier (o 2,6 proc.), mąka (o 0,5 proc.), oleje roślinne (o 0,4 proc.), sery (o 0,3 proc.) i mleko (o 0,2 proc.). Droższe niż w lipcu były m.in. ryby (o 0,4 proc.), masło (o 0,7 proc.) i czekolada (o 1 proc.). Co przyniósł wrzesień?

  • 08.58, 6 października 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: sierpień – wrzesień 2009

    W sierpniu potaniały zarówno owoce (o 11,3 proc.), jak i warzywa (o 9,7 proc.) – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Zdecydowały o tym czynniki sezonowe. We wrześniu tendencja spadkowa utrzymała się.

  • 15.17, 2 października 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: sierpień – wrzesień 2009

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w sierpniu w porównaniu z lipcem spadły ceny skupu podstawowych produktów rolnych. Mniej płacono za zboża, bydło, trzodę i drób. Podrożały natomiast wędliny (o 0,5 proc.). Co przyniósł wrzesień?

  • 11.52, 15 września 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: lipiec – sierpień 2009

    Lipiec był drugim z kolei miesiącem, w którym obniżyły się ceny żywności – poinformował Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie. Największy spadek ceny (o 3 proc.), na skutek wzrostu podaży z importu, dotyczył cukru. Tańsze niż w czerwcu były też masło, mąka, jaja i sery. Podrożały wyroby cukiernicze, ryby oraz napoje bezalkoholowe. Jakie zmiany w cenach przyniósł sierpień?

  • 10.30, 14 września 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: lipiec – sierpień 2009

    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w lipcu w porównaniu z czerwcem warzywa potaniały aż o 18,1 proc. Zdecydowały o tym czynniki sezonowe. Za owoce konsumenci płacili natomiast o 2,7 proc. więcej. Czy w sierpniu tendencje te utrzymały się?

« poprzednia[ 1 ] . [ 2 ] . [ 3 ] . [ 4 ] . [ 5 ] . [ 6 ] . [ 7 ]następna »

Copyright © TaxNet Sp. z o.o. w Tychach